Voorgerechten

Vegetarische Chinese soep met amandelen

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen: 2 eetl. arachide (pinda) olie, 150 g geschaafde witte kool, 1 winterwortel in blokjes, 1 stengel bleekselderij in ringen, 1 prei in ringen, 1 l water, 2 groente- of tomaatbouillontabletten (Italiaanse artikelen supermarkt), 2 eetl. Chinese sojasaus, 2 eetl. sake of sherry, 2 eetl. gepelde gehalveerde ongezouten amandelen, zout en peper.

Nodig in de keuken: plank, mes, soeppan, warmtebron, kleine koekenpan en bestek.

Zo maak je het:

  • Verwarm de olie in de soeppan en roerbak hierin de groenten gedurende ca. 5 minuten.
  • Voeg alle ingrediënten behalve de amandelen toe en kook de soep gedurende 20 minuten.
  • Rooster de amandelen licht in de droge koekenpan op de warmtebron.
  • Maak de soep op smaak af met zout en peper.
  • Bestrooi met de amandelen.

Lekker met gebakken minibroodjes.


Vegetarische spinaziesoep met sesamzaad

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen: 1 l water, 4 gehakte sjalotjes, 2 teentjes kleingesneden knoflook, 200 g spinazieblaadjes, 2 eetl. ketjap benteng asin (zout), peper en 2 eetl. sesamzaad.

Nodig in de keuken: plank, mes, soeppan, warmtebron, kleine koekenpan en bestek.

Zo maak je het:

  • Breng het water met de groenten in de soeppan aan de kook.
  • Kook de soep gedurende 20 minuten.
  • Voeg de ketjap, zout en peper naar smaak toe.
  • Rooster het sesamzaad licht in de droge koekenpan op de warmtebron.
  • Garneer de soep met het sesamzaad.

Ook lekker met sesamknäckebröd.


Vegetarische gourmet-omeletjes met noten

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen: 1 eetl. walnootolie, 4 eieren S, 2 eetl. melk of slagroom of bouillon, 2 eetl. gehakte gemengde gezouten noten en peper.

Nodig in de keuken: gourmetstel, kwastje, litermaat en bestek.

Zo maak je het:

  • Steek het gourmetstel aan en bestrijk de pannetjes met de olie.
  • Klop de eieren los met het vocht, de noten en peper.
  • Bak mini omeletjes.
  • Lekker op een bedje van eikebladsla als voorgerecht.


Vegetarisch pittig roerei met koriander en hazelnoten

Vegetarisch voorgerecht of snack voor 4 personen: 2 eetl. olie, 1 gehakte ui, ½ theel. chilipoeder, 1 fijngehakte groene peper, 2 takjes fijngehakte verse koriander, 1 tomaten in blokjes, 4 eieren L of XL, 2 eetl. water en 100 g gepelde gehakte hazelnoten.

Nodig in de keuken: zware koekenpan, warmtebron, houten lepel en bestek.

Zo maak je het:

  • Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de ui.
  • Voeg alle kruiden en de tomaten toe.
  • Klop de eieren los met het water en voeg die ook toe aan de pan.
  • Maak roerei door steeds met de houten lepel te roeren tot het grootste gedeelte is gestold.
  • Bestrooi op het laatst met de noten.

Lekker met Indiase pannenkoekjes.


Vegetarische Japanse aubergine met sesamzaad

Vegetarisch voorgerecht of snack voor 4 personen: 1 grote aubergine in schijven van ca. 1 cm dikte, zout, 6 eetl. sesamzaad, 2 eetl. suiker, 3 eetl. Japanse sojasaus en ¼ theel. ve-tsin (smaakversterker).

Nodig in de keuken: kookpan, warmtebron, vergiet, keukenrolpapier, koekenpan, vijzel en bestek.

Zo maak je het:

  • Kook de aubergine in ruim water met zout gedurende ca.15 minuten.
  • Laat die daarna uitlekken en druk er voorzichtig veel water uit.
  • Rooster het sesamzaad in de droge koekenpan op de warmtebron lichtbruin.
  • Vul hiermee de vijzel en voeg de overige ingrediënten toe.
  • Stamp dit fijn en maak op smaak af met zout.

Serveer de aubergine met de sesamsaus op een Japanse schaal of in Japanse kommetjes.

Tijdig mee beginnen.


Vegetarische miso soep met tofu en cashewnoten

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen: 1 l water, 1 prei in ringen, 100 g dashi korrels (basisbouillon van zeewier en gedroogde vis uit Toko), 100 g tofu in blokjes (sojabonen uit koelvak supermarkt of Toko) of Quorn (plantaardig product), 100 g miso (Japanse pasta van sojabonen, tarwe en gerst uit Toko), zout, peper en 2 eetl. gezouten cashewnoten.

Nodig in de keuken: kookpan, warmtebron, plank, mes en bestek.

Zo maak je het:

  • Breng het water met de prei en de dashi aan de kook.
  • Voeg de tofu en de miso toe en verwarm nog 5 minuten.
  • Maak op smaak af met zout en peper.
  • Voeg de noten toe.

Lekker met Japanse borrelmix of zoutjes.


Vegetarische griesmeelsoep met anijs en amandelen

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen: 1 l water, 100 g grove tarwegriesmeel, snufje saffraan of kurkuma (geelwortel), 15 g boter, 1 theel. gemalen anijszaad, 100 g gepelde gehalveerde ongezouten amandelen, zout en peper.

Nodig in de keuken: soeppan, warmtebron, koekenpan en bestek.

Zo maak je het:

  • Breng het water in de pan aan de kook.
  • Voeg de griesmeel en de saffraan toe en laat ca. 30 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de boter in de koekenpan en roerbak hierin het anijszaad met de amandelen.
  • Voeg dit de laatste 5 minuten toe aan de soep.
  • Maak op smaak af met zout en peper.